Gelişim alanlarından herhangi birinde meydana gelen bir iyileşme diğer başka alanlarda da iyileşmeyi tetikler. Eğitim, kişilik gelişimi, psikolojik gelişim ve değer alanlarından birinde meydana gelen olumlu bir gelişme, başka bir alanın gelişmesine de katkı sağladığı için doğrusal değil döngüsel bir gelişim gösterir. Her alanda meydana gelen değişim, ilişkili olduğu alanı uyararak pozitif iyileşmeye katkı sağlar. Bu yüzden gelişimi bir gelişim alanında, doğrusal bir gelişimden ziyada döngüsel olarak değerlendirmek ve çocuğun eğitim planlamasını bu anlayışa göre yapmak gerekir.
Örnek vermek gerekirse, bir çocuğun özgüveninde meydana gelen bir birimlik pozitif gelişim, çocuğun değerlilik hissini besler. Değerlilik hissi gelişen çocuk kendini koşulsuz kabul eder. Kendini koşulsuz kabul eden çocuk güçlü ve zayıf yönlerini kabul eder ve kendini geliştirme yolunu tercih eder. Bu alandaki uyarılma çocuğun başarı ve çalışkanlık motivasyonunu güçlendirir. Ayrıca kendini koşulsuz kabul eden çocuğun ideal benliği ve gerçek benliği arasındaki fark çok azdır ve bu özellik onun kaygı seviyesini düşürerek birçok psikopatolojiden korur. Daha burada sayamayacağımız kadar farklı kazanım belirli oranlarda birbirlerine katkı sağlarlar.
Bu yüzden çocuk gelişiminde öncelikle bir alanda iyileştirme sağlanarak diğer alanlara katkı vermesi hedeflenmelidir. Bunun yanında gelişmesini istediğimiz gelişim alanını olumlu destekleyecek diğer alanları da pozitif tetikleyerek bu gelişimi sağlamlaştırmalıyız. Yani örneğin çocuğunuzun futbol alanında gelişmesini istiyorsanız futbol eğitimi alırken aynı zamanda özgüvenini de geliştirmeniz gerekecektir. Özgüveni geliştirmek için ise mücadele etme ve pes etmeme tutumu kazandırmak strateji olarak takip edilmelidir. Bunlardan herhangi birinde meydana gelen pozitif iyileşme diğerine de belli oranda katkı sağlar. Bu şekilde başlayan olumlu döngü tüm gelişim alanlarını içine alarak, çocuğun başarısını artırır. Sürekli futbol antrenmanı yaptırırken özgüvendeki aksaklık gözden kaçarsa futbol antrenmanlarındaki yoğun çalışma hiçbir zaman istenilen sonucu almaya yetmeyecektir.
Bu bilgiler doğrultusunda en doğru anne babalık tutumlarından biri, çocuğun ebeveyninin önünde olduğu, yaşam deneyimlerini ebeveynine taşıdığı ve ebeveyninden aldığı olumlu dönütlerden elde ettiği enerjiyi tekrar davranışa dönüştürdüğü Döngüsel Gelişim Modelidir. Bu yüzden çocuk eğitiminde pozitif döngüyü başlatmak çocuğun gelişimi için en ideal yöntemdir. Bu yöntemle ebeveyn yorulmazken çocuk döngü içerisinde yaptığı her davranıştan sonra bir sonraki davranışının enerjisini elde eder. Bu döngü dışarıdan bir itekleme ve ebeveynin zorlamasına ihtiyaç duymadan kendi enerjisini kendi üreten ve başarı motivasyonunu kendi iç dinamikleri ile üreten bir çocuk yetiştirmenin anahtarıdır.
Anne babalık tarifsiz mutluluklardan biridir. İşler yolunda gittiğinde hayatlarımızı nasıl güzelleştirdiklerini hepimiz görmüşüzdür. Dünyanın güzelleşmesi için mutlu çocuklarla süslenmesi gerek. Her anne babaya bu yolda başarılar diliyoruz.